Rozvoj efektívnych virtuálnych tímov

Publikované 7. 7. 2019 autorom Esther Daniel

Ak pracujete z domu ako ja, viete, akú slobodu to prináša. Môžete žiť tam, kde sa vám páči, a nastaviť si svoj pracovný čas. Som športový fanúšik, ktorý rád cestuje, takže práca na diaľku vyhovuje môjmu životnému štýlu. Prichádzajú s ňou však aj výzvy.

Globalizácia je hnacou silou rastu práce z domu. Podľa štúdie spoločnosti Strategy Analytics, "Globálna mobilná pracovná sila sa má zvýšiť z 1,52 miliardy v roku 2017, čo predstavuje 39,3% celosvetovej pracovnej sily, na 1,88 miliardy v roku 2023, čo predstavuje 43,3% svetovej pracovnej sily ". Podľa IWG, už 70 percent profesionálov pracuje na diaľku najmenej jeden deň v týždni, zatiaľ čo 53 percent pracuje na diaľku minimálne polovicu týždňa.

Všetky rovnaké modely efektivity tímu platia pre vzdialené tímy, ale v niektorých ohľadoch ešte viac, pretože sú vystavené tyranii vzdialenosti a geografickým, kultúrnym a jazykovým výzvam, ktoré prinášajú. Efektívne virtuálne tímy sú riadené vedúcimi, ktorí v skupine zavedú jasné procesy, ktoré podporujú pozitívnu dynamiku tímu.

ibuild

Zdieľaná kultúra a spojenie

Pozitívna firemná kultúra je neoddeliteľnou súčasťou angažovanosti a spokojnosti zamestnancov. Zvyšuje lojalitu zamestnancov a súvisí s vyššou mierou produktivity. Zdieľaný kontext pomáha posilňovať dôveru a vzájomnú závislosť, čo vedie k otvorenej komunikácii, tímovej spolupráci, faktorom, ktoré sú životne dôležité pre efektívne tímy so vzdialenými pracovníkmi.

Existujú rôzne spôsoby, ako môžu lídri podporovať kolektívnu identitu a porozumenie vo virtuálnych tímoch. Ak chcete vytvoriť kultúru výkonu, účelu a zmysluplnej práce, začnite tým, že spoločne diskutujete o kultúre tímu. Zistiť, čo je pre jednotlivca dôležité, pomôže vytvoriť kultúru vhodnú pre tím.

Vo virtuálnych tímoch spôsobuje sociálnu vzdialenosť nedostatok zdieľanej identity. Spoločná sťažnosť vzdialených pracovníkov spočíva v tom, že je pre nich budovanie dôvery a spojenie so svojimi kolegami náročné.

Napriek tomu, že sú vzdialené, zdieľané zodpovednosti, kolektívne rozhodovanie a pravidelné zapojenie do rozhovorov napomáhajú rozvoju kognitívnej vzájomnej závislosti. Podpora rozvoja zdieľania informácií a úloh spolupráce napomáha rozvoju transaktívnej pamäte.

the infinite loop

Naplánovanie času spoločného stretnutia tvárou v tvár pre účasť na team-buildingových aktivitách, ktoré sa zameriavajú na cielené tímové správanie, bude zlepšovať spojenie a produktivitu. V hre s virtuálnou realitou, Infinite Loop, sa účastníci striedajú a naraz iba jeden člen tímu nosí VR súpravu. Tento člen tímu popisuje virtuálny svet, zatiaľ čo spoluhráči v reálnom svete majú riešenie. Iteratívne učenie, kombinované s nepretržitou spätnou väzbou, je novinkou pre vzdialených pracovníkov a môže rýchlo rozvíjať spoluprácu a efektívne komunikačné zručnosti vo vzdialených tímoch.

Ďalší takýto program Integrity ponúka bezpečný kontext, v ktorom sa dá orientovať na vhodné správanie, skúmať firemnú kultúru, vytvárať proaktívnu diskusiu a pohotové súdržné rozhodovanie tímu.

Zdraví pracovníci sú šťastnejší a produktívnejší. Spoločná sťažnosť pracovníkov na diaľku je, že pracujú viac hodín, nemajú prestávky a nemajú jasne rozdelený domov a pracovný život. Diskutujte o týchto otázkach ako skupina a nájdite stratégie na podporu zdravých návykov. Zvážte investovanie do wellness aplikácie, ako je mindfulness meditácia pre tím. Meditainment Online! možno vykonávať kdekoľvek, kedykoľvek a je dokázané, že podporuje pozitívne myslenie, dobrý spánok a zmierňuje stres.

Stratégie, ktoré zvyšujú pocit spolupatričnosti a inklúzie, môžu byť jednoduché ako socializačné rituály, napríklad oslavy narodenín. Keď pracujete na diaľku, je to ťažšie, ale nie nemožné.

Kolektívny spoločenský zmysel má pozitívny vplyv na prepojenie tímu a vytvára zdieľanú identitu. V spoločnosti Catalyst prispievame kolektívne k zmysluplným veciam prostredníctvom globálnej organizácie dávania B1G1. To posilňuje našu spoločnú kultúru dávania.

	escape the maze

Komunikácia

Pre vzdialených pracovníkov je väčšina interakcií vykonávaná telefonicky alebo prostredníctvom technológie. Nedostatok reči tela a okamžitej odozvy ponecháva tento typ komunikácie otvorený interpretácii, čo zase spôsobuje zmätok a úzkosť. Vzdialené tímy často preklenujú rôzne kultúry. To vytvára úvahy o tóne, štýle písania a dokonca aj voľbe komunikačných nástrojov. V jednej kultúre sa vtip môže zdať vhodným, no v inej je prejavom drzosti.

Vytváranie príležitostí pre jednotlivcov, aby vyjadrili svoj názor na to, akú komunikáciu preferujú, a na oplátku rozvíjanie chápania preferencií druhých, môže výrazne pomôcť pri vytváraní efektívneho komunikačného protokolu a výbere správnych komunikačných nástrojov. Videokonferencie namiesto hlasových hovorov môžu pomôcť priviesť do konverzácie trochu reči tela. Kroky k rozvoju zdieľaných noriem komunikácie môžu zvýšiť jej predvídateľnosť a jasnosť.

Početné štúdie však ukazujú, že komunikácia tvárou v tvár je oveľa efektívnejšia ako digitálna komunikácia, takže ak je to možné, bude mať na rozvoj prepojenosti najväčší vplyv možnosť virtuálnych pracovníkov zapojiť sa osobne.

Spojenie tvárou v tvár s účasťou na skúsenostných obchodných hrách, ktoré zvyšujú povedomie a uznanie individuálnych rozdielov, rovnako ako silných stránok, môže exponenciálne zvýšiť tímovú dynamiku vo vzdialených tímoch. Team-buildingová aktivita s využitím tabletov, Escape the Maze, je zábavný a pútavý spôsob, ako zvýšiť povedomie o zodpovednosti v kolektívnych úlohách, ako aj zlepšiť tímovú dynamiku a rozvíjať zdieľané skúsenosti.

integrity

Virtuálne tímy budú naďalej narastať. Vďaka podpore zdieľanej kultúry a rozvoji transparentného protokolu angažovanosti môžu vzdialené tímy prosperovať. Aby boli tímy efektívne, musia sa čas od času stretávať v rovnakej geografickej lokalite. Využitie týchto osobných stretnutí na cielené skúsenostné učiace hry a team-buildingové aktivity, ktoré modelujú požadované tímové správanie, zabezpečí, že virtuálne tímy môžu byť účinné.

Esther Daniel

Vedúca angažovanosti partnerov v Catalyst Global

Zodpovedná za zaistenie organizačnej efektivity skrz stratégie angažovanosti partnerov v sieti Catalyst Global.

Všetky články

Všetky články

Odporúčame vám prečítať