mindfulness meditainment

Uvoľnenie stresu s mindfulness meditáciou

Publikované 17. 6. 2019 autorom Esther Daniel

Sedíte pohodlne? Teraz... zatvorte oči. Vnímajte svoje dýchanie. Všimnite si, ako vzduch vchádza a vychádza z vášho tela. Ako vdychujete... a vydychujete... Sústredíte sa na váš dych alebo vaša myseľ jednoducho uletela?

V našom rýchlo sa meniacom svete, kde na nás technológia strieľa doslova každú sekundu dňa, je ťažké sa sústrediť. Posadím sa, aby som písal, ale čoskoro prichytím svoju myseľ, ako putuje, posadnutá niečím, čo mi niekto včera povedal, alebo niečím, čo som urobil a ľutujem, a teraz som naštvaný, pretože nepíšem. Grr... Stres a úzkosť sú na vzostupe a niečo sa musí stať.

Čo je to mindfulness meditácia?

Mindfulness meditácia zameriava vašu pozornosť na súčasný okamih. Je to zručnosť a s bežnou praxou dosiahnete uvoľneného, neodsudzujúceho povedomia o myšlienkach a pocitoch. Uvedomíte si, že sú to proste myšlienky a nekontrolujú vás.

Mnoho štúdií potvrdilo, že programy založené na mindfulness (všímavosti) majú pozitívne a silné účinky na príznaky stresu, úzkosti a nepravidelné vzorce spánku a zlepšenie celkovej psychickej pohody. A teraz, s pomocou technológie zobrazovania mozgov, ako je fMRI a EEG, existuje nespočetné množstvo vedeckých prác, ktoré dokazujú neurologické prínosy mindfulness meditácie.

mindfulness meditation

Prehodnotenie stresu a relaxu

Každý človek zažíva v určitom čase vo svojom každodennom živote stres. Riadiace mechanizmy, ktoré sme automaticky uviedli do hry, keď sme vystresovaní, často moc nepomáhajú. Sú vhodnejšie pre historické časy, kedy boj bol jedinou možnosťou, ktorú sme museli prijať, keď sme čelili hrozbám. Našťastie nemáme v týchto dňoch príliš často tendenciu sa vrhať na tigra s ostrými zubami a väčšina "hrozieb", na ktoré reagujeme, je vnímaná. To znamená, že naše telo a myseľ považujú skutočné a vnímané hrozby presne za rovnaké a výsledný stres môže byť tiež kľúčovým podnecovateľom mnohých fyzických chorôb, ktoré spôsobujú bolesť a tým aj ďalšie zvyšovanie stresu.

Náš pohľad na situáciu môže vyvolať alebo zhoršiť stres. Zistili ste niekedy, že sa vo vašej mysli stále opakujete? Aj keby sme si radi mysleli, že naše vnímanie je správne, mindfulness meditácia nám môže pomôcť prehodnotiť naše hodnotenie vonkajšieho sveta. Tento proces sa nazýva kognitívne prehodnotenie alebo "opätovné vnímanie". Predpokladá sa, že keď praktizujeme mindfulness meditáciu, zameriavame sa na prítomnosť, čo nám umožňuje sledovať myšlienky, ktoré vznikajú nehodnotiacim spôsobom.

To je skvelé, ale ak sme úprimní, v horúčave stresujúcej chvíle, praktizovanie meditácie je často tá posledná vec, ktorú máme chuť robiť. Tu môže pomáhať riadená meditácia. Byť schopný otvoriť aplikáciu v telefóne, zavrieť oči a nasledovať sprievodcu, vás dostane priamo do meditatívneho procesu, ktorý poskytuje okamžitú úľavu.

A fyziologické výsledky sú vedecky preukázané! Relaxácia znižuje aktivitu nadobličiek, posilňuje imunitný systém a znižuje krvný tlak. Účinnejšie ako kurkuma latte!

sleeping at the wheel

Meditatívny spánok a nabitie

Spánok je nevyhnutný pre telesnú pohodu a duševné zdravie. Ovplyvňuje našu chuť do jedla, dýchanie, krvný tlak, kardiovaskulárne zdravie, imunitný systém, stresové hormóny a ďalšie. Zlý spánok je spojený s duševnými problémami, ako je úzkosť a depresia.

Je nám neustále pripomínané, že by sme mali mať 7 - 8 hodín kvalitného spánku. Bohužiaľ sa zdá, že sa zvyšuje množstvo ľudí, ktorí majú problémy so zaspáváním alebo so spaním.

Existuje do značnej miery nepopierateľný dôkaz, že toto je priamo spôsobené zvýšeným používaním elektronických zariadení.

Využívanie technológií okolo času spánku je veľmi rozšírené. Používanie interaktívnych technologických zariadení, ako sú smartfóny, počítače a herné konzoly, môže spôsobiť prehnané vzrušenie a brániť prirodzenému stiahnutiu nervového systému, čo má za následok poruchy spánku.

Na konci dňa, uvoľnenie mysle od každodenných starostí prostredníctvom riadenej mindfulness meditácie pomôže v hladkom prechode do hlbokého, prirodzeného spánku.

mindfulness meditation guided

Digitálny detox môže byť presne to, čo doktor nariadil, ale s mindfulness meditáciou, o ktorej sa uvádza, že má pozitívne účinky na psychickú pohodu, ktorá presahuje rámec meditácie, je čas, aby som si urobil prestávku, osviežil sa a nabil sa.

Esther Daniel

Vedúca angažovanosti partnerov v Catalyst Global

Zodpovedná za zaistenie organizačnej efektivity skrz stratégie angažovanosti partnerov v sieti Catalyst Global.

Všetky články

Všetky články

Odporúčame vám prečítať