playing games teaches team work

Ako môže hranie hier zlepšiť tímovú prácu

Publikované 27. 5. 2019 autorom Darius Lomsargis

Inovácia, podnikanie, kreativita, medzi-funkčná spolupráca, praktické vedenie a všetky ďalšie slová, ktorých už máme po krk, pretože tak tie úžasné a absolútne "perfektné" spoločnosti fungujú - stavili by sme sa, že si stále myslíte, že sú mimo vašej ligy.

Môžete to dávať za vinu obmedzeným zdrojom, ktoré máte, nemotivovaným a nekompatibilným ľuďom okolo vás, nedosiahnuteľným cieľom alebo neporaziteľnej konkurencii. Ale s najväčšou pravdepodobnosťou proste neviete, ako to dosiahnuť, ako zmeniť nielen váš, ale prístup celého tímu. Je jednoduchšie sa sťažovať a zostať v komfortnej zóne ALEBO pracovať veľmi tvrdo, ale nie nevyhnutne s viditeľnými výsledkami. Jedine, že by... existoval jednoduchý, príjemný a zábavný spôsob, ako sa z toho dostať.

Rýchlo to vyriešime tým, že odpovieme na otázku, čo je zábavnejšie ako pracovať? Samozrejme hrať hry.

playing games teaches team work

Vedecké dôkazy

Ľudský mozog je tak úžasný, že nedokáže rozlíšiť realitu od predstavivosti. Aj keď je určitá situácia len v mysli človeka, mozog prinúti telo, aby reagovalo, ako keby sa to dialo v skutočnosti.

Rýchly príklad: spomeňte si na seba v škole, sedíte za stolom a počúvate učiteľku matematiky, ako vysvetľuje rovnice. Píše na tabuľu kúskom kriedy, keď zrazu netrafí a poškriabe tabuľu svojím nechtom. Počujete ten nepríjemný zvuk v hlave? Cítite tú husiu kožu?

Neuróny vo vašom mozgu boli spustené jedinou spomienkou, konkrétnym mentálnym obrazom a vaše telo vytvorilo spojenie. Bolo veľmi ľahké oklamať váš mozog, všakže?

Preto je hranie hier v kontexte biznisu tak silné. Simulačné hry sa môžu zdať ako jednoduchá a nie príliš zaujímavá činnosť, aj keď je dôležité, aké hry sa hrajú a ako. Keď sa hrajú správne, hry nie sú len krátkou prestávkou od skutočnej práce, ale sú nástrojom pre vytváranie lepšej reality. Pretože objavy a zručnosti získané počas hry budú "uložené" vo vašom mozgu pre použitie v iných situáciách.

O akých hrách hovoríme?

Je jasné, že nie o videohrách, pretože tie sa väčšinou hrajú individuálne. Nie sú to ani populárne monopoly, pretože tie sú konkurenčným bojom, ktorý sa zakladá na strachu. A nie hry, ktoré sú vyhrané šťastím, napríklad tým, že dostanete najvyššie karty. Hovoríme o type hry EnterTraining.

EnterTraining je koncept, ktorý kombinuje školenie a zábavu. Realizuje rovnaké princípy ako vo všetkých spoločnostiach: prostriedky sú využívané na dosiahnutie určitých cieľov a potom sú udeľované odmeny. Prostriedky sú vedomosti a zručnosti, ciele sú výzvy a odmenou je motivácia.

Existujú rôzne typy tréningov založených na hre, napríklad doskové hry (ako FreshBiz, Trade Winds), hudobné zážitky (Orchestrate, Crescendo), interaktívne obchodné simulácie (Infinite Loop, Peak Performance) a ďalšie. Spoločné majú to, že sa jedná o živú komunikáciu, konkurenčné úlohy, spoluprácu medzi všetkými účastníkmi a nie je to len zábava, ale aj zážitok z učenia.

A čo je najdôležitejšie: každý víťazí. Dokonca aj tím, ktorý je na poslednom mieste. Pretože zlatá medaila tu nie je cieľom.

playing games teaches team work

Výhody hrania hier

Môže to znieť ako hyperbolické vyhlásenie, najmä ak ste stále trochu skeptickí, ale je to preukázané: hrať takéto hry s vaším tímom má trvalý pozitívny efekt na celú spoločnosť, aj keď jedna schôdzka trvá len 2-3 hodiny. Toto je niekoľko hlavných výhod implementácie konceptu EnterTraining:

  1. Každá hra má jedinečnú tému, ale aj účel - v závislosti na potrebách spoločnosti môžu byť určité zručnosti natrénované: strategické myslenie, riešenie problémov, zákaznícky servis, time management, vytváranie sietí. V podstate všetko.
  2. Je to teambuildingová skúsenosť, ktorá spája celú skupinu. Rozkladá silovú mentalitu (spôsob myslenia, kedy určité oddelenia v spoločnosti nezdieľajú informácie s ostatnými v rovnakej spoločnosti). Hravé a neoficiálne prostredie pomáha každému relaxovať a komunikovať otvorene.
  3. Výzvy sú zložité a vyžadujú rad rôznych zručností - to je dokonalý spôsob, ako odhaliť individuálne schopnosti a zistiť, ako ich kombinovať. Pomáha to tiež lepšie porozumieť vášmu vlastnému štýlu práce a štýlu práce ostatných.
  4. Zlepšuje komunikáciu, pretože je jedným z hlavných faktorov úspechu tímu.
  5. Prekonanie výziev spoločne zvyšuje angažovanosť zamestnancov, inšpiruje a motivuje tím, aby pokračoval v práci na spoločných cieľoch.

Existuje množstvo ďalších výhod týchto na hre založených vzdelávacích aktivít, ale čo je najdôležitejšie - všetky postrehy, získané počas sedenia, sú doslova život meniace. Alebo aspoň zmenia váš prístup k životu.

Ak teda stále prežívate boj pri vytváraní nových návykov a získavaní nových zručností, ako jednotlivec alebo ako tím, nezabudnite, že existujú spôsoby, ako váš mozog trochu oklamať.

Darius Lomsargis

Zakladateľ UPAS Events a Catalyst Baltics

Organizátor EnterTraining programov, mentor, podnikateľ, zástupca medzinárodnej teambuildingovej siete Catalyst Global v Pobaltských krajinách, spolumajiteľ agentúry ŪPAS Events.

Všetky články

Všetky články

Odporúčame vám prečítať