leadership skills inspiration

Čo robí skvelého lídra?

Publikované 17. 9. 2023 autorom Guy Baker

Ako CEO najväčšej teambuildingovej siete na svete sa ma ľudia často pýtajú, čo robí skvelého lídra. Existuje klasický zoznam, ktorý obsahuje vlastnosti ako: silné zameranie na výsledky, schopnosť rozvíjať efektívne stratégie a plány - a zabezpečiť, aby sa tieto plány realizovali, rozhodnosť tvárou v tvár ťažkým situáciám, schopnosť byť zrozumiteľný a odolný pri komunikácii týchto rozhodnutí, zodpovednosť za výkon tímu a schopnosť manažovať nezdary s pokojnou logikou. Zoznam pokračuje...

Avšak pre mňa je znakom veľkého lídra schopnosť inšpirovať. Mali ste štastie a zažili v škole učiteľa, ktorý bol presvedčený, že učenie je zábava? Poznáte niekoho, kto dokázal mimoriadne veci, často za hranicami predstavivosti? Čo je na týchto ľuďoch to, čo ich robí tak inšpiratívnymi?

Strávil som veľa času čítaním o živote veľkých objaviteľov - ľudí, ktorých vášeň ma inšpirovala, aby som nasledoval svoje vlastné vzrušujúce dobrodružstvá. Či už to boli výpravy na kajaku, prvý splav Bieleho Nílu, morské kajakovanie do Tasmánie z pevninskej Austrálie, alebo pokus o výstup na Amadablam. Všetky tieto skúsenosti boli dôležité pri rozvoji mojich leadership zručností.

Je jasné, že nie vždy je možné, aby ľudia vyrazili na výlet na Everest, alebo sa pustili do arktickej expedície na to, aby rozvinuli svoje leadership zručností. Ale práve na to, máme zážitkové učenie (experiental learning). Presne to som mal na mysli pred približne 3 rokmi, keď som túžil vytvoriť vzdelávací nástroj, ktorý by účinne rozvíjal leadership schopnosti bez toho, aby sa človek musel vydať na expedíciu. Výsledkom tohto sna je Peak Performance - interaktívna biznisová hra, v ktorej sa tímy ocitnú na 20-dňovej expedícii smerom na vrchol Mount Everestu. Hra vám umožňuje z prvej ruky zažiť inšpiráciu a motiváciu, ktorá je potrebná na to byť skvelým lídrom.

Vášeň poháňa hlad po vedomostiach

Líder nie je najmúdrejší človek v tíme. Je to človek, ktorý si vie poradiť aj v nepriaznivých situáciách. Odpovede hľadá nielen v sebe, ale aj vo svojich ľuďoch. Iba takto vie zvážiť každú možnú alternatívu a nájsť cestu von. To všetko robí spolu so svojim tímom, nie sám na vlastnú päsť. Líder nie je autor skvelých myšlienok, je to inšpirátor, vizionár. Líder nie je ten, kto ľudí ťahá, ale koho ľudia chcú nasledovať. Vie podporiť, motivovať a potľapkať po pleci práve vtedy, keď to treba. A presne o tom program Peak Performance je.

Entuziazmus povzbudzuje komunikáciu

Vášeň a nadšenie motivujú ľudí komunikovať a motivovať ostatných. Dôvera od kolegov pomáha rozvíjať sebadôveru - takú, ktorá je viac než nákazlivá. Peak Performance vás naučí ako zdieľať informácie, nadšenie a ako efektívne to komunikovať do svojmu tímu.

Vysoké a dosiahnuteľné štandardy účinných lídrov

Inšpiratívni lídri podnecujú k vysokým, ale dosiahnuteľným cieľom. Vedú tým, že poskytujú svojmu tímu podporu potrebnú na dosiahnutie týchto cieľov. Zabezpečujú, aby ich ľudia boli dobre oboznámení s jasnými plánmi ako aj dobre vybavení na vykonávanie týchto plánov.

V Peak Performance členovia tímu zažijú, čo znamená realizovať svoj potenciál a byť schopný plniť zamýšľané ciele.


Verím, že Peak Performance zanechá v ľuďoch skúsenosť, že dokážu viac. O mnoho viac, než si dokázali predstaviť. A že to dokážu iba vďaka tomu, že podporia svojich kolegov a zároveň sa na nich spoľahnú.

Guy Baker

Zakladajúci riaditeľ Catalyst Global

Guy mal víziu na vytvorenie & rozvoj teambuildingových konceptov a potom sa pustil do presviedčania celého sveta o ich benefitoch.

Všetky články

Všetky články

Odporúčame vám prečítať