Haka Action

3 najväčší zabijaci firemnej kultúry

Publikované 1. 5. 2023 autorom Alex Ten Klei

Aká je vaša firemná kultúra? Príliš málo slobody? Alebo príliš veľa? Slabá komunikácia? Veľa zamestnancov na home-office? Nízka angažovanosť? Množstvo zbytočných meetingov?
Ak sa v tom spoznávate, tak čítajte ďalej. Ak nie, tak blahoželám :-)

V tomto článku vám ukážem, ako prijať opatrenia, aby váš pracovný deň bol (opäť) funky.

1. Ľudia zažívajú príliš málo slobody v práci

Takmer všetkým ľuďom prospieva sloboda. Výskumy naznačujú, že vďaka slobode sme kreatívnejší aj efektívnejší. Samostatnosť a autonómia sú kľúčové slová organizácie práce - do istej miery si určiť, ako si zorganizujem deň, ako si prioritizujem úlohy, kde budem pracovať, v akom čase...

Organizácie, ktoré striktne určujú tieto pravidlá to často schatávajú naspäť cez vysokú fluktuáciu. A v dnešnej dobe je to to posledné, čo potrebujete.

Náš tip? Overte si vo svojej organizácii, do akej miery ľudia pociťujú vyššie uvedené slobody. Spýtajte sa cez prieskum, alebo rozhovory jeden na jedného. Môžete u vás v práci robiť vlastné rozhodnutia? Máte vplyv aj na niečo iné ako výber kávy, alebo firemných benefitov? Oceňuje vaše vedenie nezávislosť? Iný názor? Cítite sa byť slobodní vo vyjadrovaní?

Ak chcete podporiť a rozvíjať diverzitu, iné, netradičné nápady a prínos každého člena tímu, mrknite na Global Innovation Game. Je to program v ktorom prežijete inakosť v celej jej kráse.

2. Nesprávna komunikácia

Každý to pozná. Komunikácia vo firmách niekedy viazne. Alebo trošku pozitívnejšie: máme na čom pracovať, aspoň čo sa komunikácie týka. A to zo strany všetkých vrstiev a pozíciií v organizáciách. Od vedenia až po zamestnancov. Medzi samotnými zamestnancami. A od zamestnancov k vedeniu. Máte vo svojom okolí ľudí, ktorí sa správajú tak, ako by pracovali na svojom vlastnom ostrove? Kolegov, ktorí si idú svoje bez ohľadu na ostatných? Prípadne presný opak - takých, ktorí by sa najradšej rozdali a nevedia povedať nie?

Vzdelávacích workshopov na tému Komunikácie je milión. Náš tip? Skúste to sami - naštartujte rozhovory pomocou jednoduchých icebreaker otázok a zistite, ako to ľudia vo vašej organizácii prežívajú. Ako sa cítia. Budete prekvapení, aké tipy získate a aké neobjavené príbehy vo vašom tíme objavíte. Pozor však. Nestačí sa len pýtať, treba aj pozorne počúvať. Aktívne načúvanie je termín, ktorý číha takmer všade, ale ovládate ho naozaj? Ste majster rozprávač, alebo majster počúvač?

Skúste náš Time to Talk a naučte sa aktívne počúvanie praktickým spôsobom.

3. Tolerovanie neželaného správania

V každej firme sa nájde kolega, ktorý pracuje viac pre osobný prospech ako pre záujmy tímu. Títo kolegovia majú dvojaký program, radi robia prácu cez široké lakte a vyjednávať s nimi nie je niečo, čo by ste si želali pod stromček. Ako hovorí terapeut Gábor Maté, každý páchateľ je páchateľom preto, že bol kedysi obeťou. Skúste si to uvedomiť, ak ste svedkami správania, ktoré by nemalo byť v žiadnej firme tolerované. Buďte empatickí, asertívni, ale toto správenie netolerujte. Zabíja to kultúru, vzťahy, aj wellbeing všetkých zúčastnených.

Náš tip? Pozrite sa kriticky na všetkých členov tímov. Sú medzi nimi ľudia, ktorí vykazujú takéto správanie? Mali by ste sa nimi zaoberať, hoci sa vám do toho veľmi nechce? Zaoberajte sa nimi.

Náročné rozhovory s náročnými ľuďmi, do toho sa chce len málokomu. Ale pustite sa do toho. Zjedzte tú žabu (eat the forg), stanovte jasnú čiaru pre želané a neželané správanie vo vašom tíme. A pamätajte na to, že fungujeme podobne ako šteniatka - reagujeme lepšie na odmenu za želané správanie, ako na pokarhanie za to neželané.

Alex Ten Klei

Alex Ten Klei

Alex Ten Klei

Všetky články

Všetky články

Odporúčame vám prečítať