win it in a minute

Tipy, ako si udržať zamestnancov

Publikované 8. 5. 2023 autorom Alex Ten Klei

V posledných rokoch sme kvôli koronavírusu urobili len málo fyzických aktivít v tímoch. A to malo ničivý dopad na firemnú kultúru. Veď práve to, že sa často vidíte, udržiavate kontakt a dochádza k rôznym interakciám medzi ľuďmi je to, čo sa vo vzťahoch počíta. Keď sme ako ľudia fyzicky spolu, dochádza k rôznym neplánovaným interakciám. Sú to práve malé veci, ktoré posilňujú puto.

Ako udržať kultúru nažive teraz a zapojiť vašich ľudí do hodnôt, ktoré považujete za dôležité? Toto sú aktuálne témy, ktoré často počúvame. Hlavne v týchto časoch, kedy je viac voľných miest ako uchádzačov o prácu.

Udržať si tých správnych zamestnancov je výzva, ktorá spôsobuje bezsenné noci mnohým z nás. Udržať si tých správnych ľudí v teambuildingovej firme, kde sa stále niečo deje 24/7 sa môže zdať byť jednoduché, ale verte, že nie je. Ako teda na to?


1. Uistite sa, že máte dostatok príležitostí vidieť sa naživo

Po počiatočnom nadšení z práce z domu sa na ňu zamestnávatelia pozerajú kritickejšie. Keďže je veľa práce na diaľku, je ťažšie udržať (často starostlivo budovanú) kultúru. To je dôvod na obavy, pretože kolegovia sa už spontánne nestretávajú pri kávovare, alebo na chodbách.

2. Udržujte firemné hodnoty pri živote

Každá organizácia má definované určité základné hodnoty. V nich ako organizácia hlásite, čomu veríte a čo považujete za dôležité. Hodnoty majú hodnotu len vtedy, keď ich zamestnanci žijú - môžete ich pozorovať v každodennom správaní a poskytujú vodítko pri rozhodovaní. Na to, aby ich žili im musia ľudia rozumieť a musia ich mať dobre prediskutované, prežuté a strávené. Na to vám dobre poslúži napríklad The Big Picture. Základné hodnoty tvoria DNA organizácie, a okrem iného, posilňujú väzby medzi zamestnancami.

3. Zaujímajte sa

Ľudia opúšťajú zamestnávateľov, ktorí sa nezaujímajú. Zaujímajte sa autenticky. Nie na silu. Čo chcú vaši ľudia? S akými výzvami sa stretávajú? Ako sa majú? Ovplyvňuje ich zvýšenie cien energií a stále drahšie potraviny? Pomohlo by im iné rozloženie pracovného dňa alebo týždňa, v rámci ktorého by si mohli upraviť svoje pracovné hodiny? Skúste Time to Talk, alebo Knowing me Knowing You, ktoré vám pomôžu vytvoriť bezpečné a príjemné prostredie na dôležité rozhovory.


Zhrnutie: aktivujte vašu firemnú kultúru

FIremné hodnoty možno skrášľujú vašu recepciu, ale ich definícia ešte nič neznamená. To, čo robí vašu spoločnosť tým, čím je, sú hodnoty, ktorými žijú vaši zamestnanci pokiaľ sú v práci. Správnym uchopením, priestorom na rozhovory a počúvaním druhých môžete hodnoty vraziť do firemnej DNA. A ďalších ľudí s podobnou DNA pritiahnete ako koňa na cukor.

Ako prezentujete vašu firmu navonok? Prečo by v nej mali pracovať ľudia, ktorých chcete získať? Kvôli džúsovému baru, futbalovým stolom, ani predplatnému do posilňovne pre vás ľudia pracovať nebudú (aspoň nie dlhodobo). To, čo sa počíta sú ľudia a veľké veci, na ktorých môžu ľudia v dobrom kolektíve pracovať. Verím, že takmer na akejkoľvek práci je najdôležitejšie spojenie s druhými a pocit, že chcete k niečomu vnútorne patriť. A to aktivuje kultúru.

Alex Ten Klei

Alex Ten Klei

Alex Ten Klei

Všetky články

Všetky články

Odporúčame vám prečítať